ALEKSANDRIJA - FRUŠKA GORA

Fabrika funkcionalne hrane
Bezglutenski proizvodi - prirodno bez glutena

Dokazi o kontroli kvaliteta:

politika1politika2

Višegodišnje iskustvo u proizvodnji hrane opredelilo nas je ka novom vrednosnom pristupu proizvodnji: 1) funkcionalne i 2) bezglutenske (prirodno bez glutena) hrane, pod brendom „IN“, koja je:

– kontrolisana,

– visoko – kvalitetna,

– zdravstveno bezbedna i

– biološki vredna.

Pošto smo u svojoj misiji opredeljeni i orijentisani da obezbedimo proizvode za zdraviju ishranu, proizvodnja se odvija uz primenu najsavremenijih dostignuća i visoke tehnologije, sa neprekidnim inovacijama i praćenjem tehnološkog razvoja. Takav vrednosni pristup ima za cilj poboljšanje kvaliteta postojećih proizvoda i razvoj novih, a preduslovi za to su odabir kvalitetnih sirovina, organskog porekla kao i adekvatan način skladištenja i obrade svih sirovina kako bi dobili nutritivno vredne proizvode.

Svojim kvalitetom i kontinuitetom težimo ka liderskoj poziciji u proizvodnji bezglutenskih proizvoda kako na domaćem tako i na inostranim tržištima.

U prethodnom periodu proglašeni smo u više oblasti kao najkvalitetniji proizvođač hrane – u oblasti mlinarstva, pekarstva, konditorskih proizvoda, voća i povrća.

Zdravi,  funkcionalni – bezglutenski proizvodi (prirodno bez glutena)

U proteklih pet godina razvili smo proizvode na bazi žitarica sa izraženim funkcionalnim osobinama kao što su proso i heljda, a u cilju dobijanja gotovih proizvoda koji bi u ishrani ljudi dali punu snagu organizmu, a odlični su i za prevenciju dijabetesa i gojaznosti. Pri razvoju ovakvih proizvoda koristili smo puna naša dosadašnja iskustva i saznanja u proizvodnji hrane i sva naučna dostignuća poznata u svetu u ovoj oblasti.

Zaključili smo da određene žitarice i druge sirovine nisu adekvatno tehnološki obrađene niti dostupne ljudima, to jest nepravedneo su u eri visoke produkcije hrane zapostavljene ili potpuno izbačene iz ishrane, te smo našim projektom koristeći proso, heljdu i druge žitarice, došli do nove grupe proizvoda koji su ujedno i bezglutenski.

Savremeni pristup i naša tehnologija za adekvatnu pripremu žitarica

Sve žitarice u manjoj ili većoj meri sadrže antinutrijente. Antinutrijenti su supstance koje svojim delovanjem sprečavaju apsorpciju određenih minerala i ti minerali postaju nedostupni za ljudski organizam. Na primer, pšenica sadrži fitinsku kiselinu koja sa magnezijumom formira soli – fitate i na taj način magnezijum iz pšenice naš organizam ne može da usvoji.

Proso ima malo antinutrijenata i ono što je uspeh naše tehnologije je da smo adekvatnom tehnološkom pripremom sirovina uspeli da deaktiviramo i taj mali procenat antinutrijenata i učinili smo sve minerale iz naših proizvoda dostupnim u većoj meri u odnosu na iste iz sličnih proizvoda.

Posebnost naše tehnologije se ogleda u bezglutenskim proizvodima

U nameri da stvorimo kvalitetne proizvode primenljive za ljudski organizam, kroz našu tehnologiju, sa ovakvim svojstvima napravili smo specijalnu mešavinu brašna koja sadrži optimalnu kombinaciju gore navedenih žitarica koje smo na poseban način i primenom naše tehnologije pripremili i učinili pogodnijim za bioprihvatljivost ljudskog organizma.

OSNOVNA RAZLIKA između naših proizvoda bez glutena i konkurentskih je što su se oni rukovodili time da dobiju isključivo bezglutenski proizvod, dok smo se mi rukovodili idejom da naši proizvodi na osnovu kvalitativnih osobina sirovina i načina njihove pripreme i obrade, dobijemo proizvode u punom nutritivnom kapacitetu i visokih kvalitativnih svojstava.

Prednosti naših proizvoda bez glutena

  • Nizak glikemijski indeks – pogodno za prevenciju dijabetesa,
  • Bazan karakter – bazna sredina je neophodna za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja,
  • Bogati vlaknima – odlični za pospešivanje rada digestivnog trakta i ubrzavanje metabolizma,
  • Odlični za jačanje kostiju i prevenciji osteoporoze – zbog povoljnog sadržaja kalcijuma i fosfora,
  • Sadrže visok procenat leucina iz naših žitarica (prosa i heljde i drugih) – esencijalne aminokiseline koju ljudski organizam ne može sam da sintetiše nego se unosi samo putem hrane. Leucin je od velike važnosti za sintezu proteina i za mnogobrojne metaboličke funkcije. Leucin doprinosi održavanju nivoa šećera u krvi, potpomaže rast mišićnog i koštanog tkiva. Ubrzava zarastanje rana.
  • Sadrže belančevine koje su lako svarljive i odlična su zamena za belančevine životinjskog porekla za ljude koji se hrane vegeterijanskom ishranom,
  • Odličan su izvor folne kiseline,
  • Naše smeše su nutritivno bogate i kvalitetne upravo zbog sirovina koje koristimo u većinskom procentu, umesto sirovina koje su u suštini čist skrob iz raznih izvora i žitarice koje nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Proizvodi života

Grupi naših bezglutenskih proizvoda -hlebovima i testeninama, dali smo vrednosni naziv – proizvodi života jer smo išli na to da kvalitetom naših proizvoda i njihovom nutritivnom vrednošću damo organizmu najkvalitetnije a da pri tom ostvarimo standard da su bezglutenski, jer nam je cilj da se konzumenti naših proizvoda kvalitetno hrane i kvalitetno žive.

Vrednost naših proizvoda zasniva se na sirovinama koje koristimo. Tehnološkom sintezom prosa  uz heljdu, integralni pirinač, kukuruz koji nije genetski modifikovan, sirovi hladno cedjeni lecitin od soje koja nije genetski modifikovana i druge nutritivno vredne sastojke dobili smo sinergički, nutritivno vredan indeks u proizvodima: hlebu, testeninama i krekerima, tako da smo im dali vrednosni naziv – proizvodi života (HLEB ŽIVOTA I TESTENINA ŽIVOTA), jer na ljudski organizam upravo tako i deluju.

Po čemu se naša bezglutenska brašna razlikuju od sličnih proizvoda konkurencije? 

Postojeća bezglutenska brašna koja su prisutna na tržištu sačinjena su sa jedinom idejom i ciljem da se od njih može napraviti hleb ili neko drugo pecivo, da se zadovolji tehnološko spravljanje. Naše bezglutenske smeše, zahvaljujući specifičnoj i posebnoj tehnologiji, nastale su tako što smo najpre razvili nutritivne vrednosti brašna, prema osobinama žitarica. Krajnji rezultat je da smo došli do brašna koje ima nutritivnu vrednost kao i proizvodi koji nastaju od takvog brašna.

 Ovo je dragoceno i važno naročito za osobe obolele od celijakije ili in-tolerantne na gluten, jer su uslovljene bezglutenskim načinom ishrane, a sa postojećim brašnima koje koriste jako im je snižen nutritivni kapacitet, i sve je svedeno samo na bezgluten. Mi nudimo brašno sa prosom i heljdom i drugim sirovinama koje im daju kvalitetniji nutritivni indeks. Tako da ih naši proizvodi čine povlašćenima, a ne ugroženima.

Ono što razlikuje naše gotove bezglutenske smeše i gotove proizvode od ostalih koji su trenutno prisutni na tržištu širom Evrope je funkcionalnost sirovina koje koristimo i njihov pozitivni učinak na ljudsko zdravlje.

Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa, otkrili smo da smo dobili funkcionalne proizvode koji pospešuju opšte zdravstevno stanje ljudskog organizma, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i heljda ne sadrže gluten.

Osim toga, tehnologija koju smo razvili tokom rada na ovim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svetu, nasuprot do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijane za dobijanje isključivo bezglutenskih proizvoda ne dobijajući nutritivno vredan proizvod za ljudski organizam.

Kompanija “Aleksandrija Fruška gora” ostvaruje uspešnu saradnju sa vrhunskim stručnjacima Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Instituta za tehnologiju žita i brašna iz Novog Sada i sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a analize sirovina i gotovih proizvoda radi Centar za ispitivanje namirnica u Beogradu.

Naši proizvodi su:

*PRIRODNO BEZ GLUTENA

*BEZ GMO (genetski modifikovanoh organizama)

*BEZ DODATOG SKROBA (namenske smeše, hlebovi i dvopeci dobijeni posebnom tehnologijom bez dodatog skroba)

*BEZ ŽIVOTINJSKIH MASTI

*BEZ TRANS MASTI

*Pogodni za ljude obolele od celijaklije i za osobe koje imaju intoleranciju na gluten

*Pogodni za sve koji praktikuju zdrav životni stil.

Moderna organizacija proizvodnje

Žitarice i sirovine koje mi koristimo nisu nepoznate u ljudskoj ishrani ali zbog nepostojanja adekvatne tehnologije i uslova za mlevenje heljde, prosa, pirinča itd., ove žitarice i sirovine su bile skupe ili se zbog nepravilnog mlevenja nisu dobijali ispravni proizvodi. Zato je „Aleksandrija Fruška gora“ napravila prve fabrike koje imaju zaokruženu tehnološko proizvodnu celinu od nabavke, mlevenja, proizvodnje i skladištenja bezglutenskih proizvoda, koje se nalaze u Čurugu, Istočnom Sarajevu i Herceg Novom.

U Fabrikama je implementiran sistem bezbednosti za bezglutenske proizvode HACCP i urađene su analize za sve naše proizvode u Centru za ispitivanje namirnica na sadržaj glutena gde je dokazano da gluten ne postoji ni u tragovima.

Fabrike imaju nekoliko celina:

  1. mlinsku za mlevenje žitarica (proso, heljda, pirinač i bezglutenske smeše)
  2. preradjivačku koja je rasporedjena u tri fabrike:

a) Čurug – glavni centar sa opremljenom laboratorijom za kontrolu proizvodnje, proizvodnju bezglutenskog hleba, zamrznutih bezglutenskih proizvoda, bezglutenske testenine, bezglutenskog keksa, krekera i kolača;
b) Istočno Sarajevo – proizvodnja prepečenih bezglutenskih proizvoda hleba i dvopeka;
c) Herceg Novi – proizvodnja bezglutenskog flipsa, kolača, keksa, krekera, čokolada i kremova bez glutena.

Osim navedenog, posedujemo i pogone za smrznuta testa – pizza podloge, pogačice, štanglice i zamrznute pečene hlebove bez glutena.

ZAKLJUČAK

Naša vizija je bila da stvorimo funkcionalne proizvode na bazi prosa, heljde i pirinča koji su prihvatljivi i svarljivi ljudskom organizmu.

Ono što je uspeh naše tehnologije je upravo to da se ove žitarice nisu mogle inkorporirati u značajnijem procentu u komercijalne proizvode, nego su dodavane u manjim procentima. Naš razvojni tim je napravio upravo proizvode od ovih žitarica u odnosima preko 80 odsto i samim tim smo dobili proizvode sa nadmoćnim nutritivnim svojstvima u odnosu na slične prisutne na tržištu.

U našim proizvodima – testeninama, krekerima, štanglicama, kesku a posebno u hlebovima nema skroba, jer koristimo čista brašna, za razliku od većine drugih proizvodjača bezglutenske hrane koji koriste skrob u većim količinama. Vodili smo računa i o preporukama nauke, i podacima istraživanja koji govore da se preterana upotreba skroba može dovesti u vezu sa oboljenjem masne jetre koja može biti uzrok masne ciroze jetre, a u odredjenim genetski predodredjenim slučajevima i karcinoma jetre.

Sve navedene žitarice su prirodno uzgajane bez modifikovanja i primerene su za ljudski organizam, a proizvodi koje smo dobili primenjujući našu tehnologiju su lako svarljivi, biološki vredni, zdravstveno bezbedni i ispravni za ljudsku ishranu.

haccp
glutenfree
inproizvod