Proso

Proso

proso

Proso spada u prve najstarije žitarice našeg podneblja, čak je i sama reč proso generički naziv za istu žitaricu još iz perioda pra Slovena. Narodi istočnjačkih zemalja je svrstavaju u jednu od pet svetih žitarica, u Tibetanskoj botaničkoj enciklopediji stoji da je proso odlično za postizanje psihofizičkog zdravlja i balansa kao i za jačanje kostiju.

Savremena analitika i instrumentalne metode analize i ispitivanja su samo potvrdile ova funkcionalna svojstva prosa. Poznato je da je pH vrednost tj. kiselost organizma jako važan faktor imuniteta ljudskog organizma. Stres i neadekvatna ishrana utiču na smanjenje pH vrednosti tj. stvaranje kisele sredine koja dovodi do razvoja raznih oboljenja a podložnost kandidi, upornoj gljivici koja se razvija baš u kiselim sredinama je samo jedan od rezultata.

Proso ima bazan karakter a to znači da podiže pH vrednost organizma i samim tim povoljno deluje na jačanje imuniteta. Proso ima povoljan odnos kalcijuma i fosfora, što mu daje gradivnu ulogu jer je kombinacija ovih minerala osnova za jačanje kostiju i očuvanje njihove gustine, to znači da utiče na prevenciju osteoporoze.

Takođe ima visok sadržaj gvožđa i prehrambenih vlakana koja pozitivno deluju na pravilan rad digestivnog trakta. Proso je bogato i folnom kiselinom za koju se zna da je esencijalna u pravilnom razvoju ploda kod trudnica. Takođe, proso je bogato i vitaminom E koji ima povoljno dejstvo na usporavanje starenja ćelija i postoje razni preparati na bazi prosa koji se koriste za usporavanje starenja kože. Proso sadrži i visok procenat leucina, esencijalne aminokiseline koju organizam ne može sam da sintetiše nego je neophodno uneti je pravilnom ishranom.